Peter Širka
Peter Širka

Osobný blog programátora a IT nadšenca.

Zbohom DATALAN

Zbohom DATALAN

V živote sa mi končí druhá pracovná éra, pretože končím vo firme DATALAN skoro po vyše 5 rokoch. Firma DATALAN mi veľmi pomohla v roku 2014, keď ma zamestali na pozíciu architekta pre jeden finančný projekt. Obdobie v roku 2014 bolo pre mňa jedno z najťažších v živote, pretože ma neskutočne podrazil človek, ktorému som veril a ktorého som mal rád (odpustené je už dávno). Tým chcem povedať, že firma DATALAN mi veľmi pomohla dostať sa zo zlej situácie, a tak som mohol začať prakticky nový život.

Začiatky v DATALANE

Spoznal som strašne veľa skvelých ľudí, ktorí mi veľa dali a hlavne mohol som slobodne ísť za svojimi cieľmi. Málokto vie, že z DATALANu som chcel už po niekoľkých mesiacoch odísť, lebo mňa ten enterprise svet zabíjal. Nakoniec sa mi so šťastím podarilo osloviť v tom čase predsedu predstavenstva (Miša K.) v DATALANe, ktorému som ukázal moje hobby projekty. A to bolo moje veľké šťastíčko. Vďaka predsedovi ma preradili na rozvojové projekty, kde som mohol začať používať konečne svoje "veci". Keďže v BA som býval už viac ako 7 rokov, chcel som sa vrátiť späť do Banskej Bystrice a náhodou som natrafil na to, že v BB má DATALAN pobočku. Išiel som ihneď za vedúcim a opýtal som sa ho, či by som mohol robiť na pobočke v BB. Odpoveď ma zaskočila, pretože v tom čase vedúci Marek B. mi povedal, že v tom nevidí žiadny problém a že mám povedať, kedy tam chcem ísť. Skoro som odpadol, môj veľký sen o návrate domov sa začal plniť.

BTW: za pomoci DATALANu sa mi podarilo úspešne naštartovať značku IT vývojárskej konferencie - CodeCon. Za pomoc ďakujem hlavne Evke Ch., ktorá bola marketingovou riaditeľkou a bez nej, by žiadny CodeCon nebol.

Posledné roky

Keďže firma DATALAN prešla veľkými zmenami a celé vedenie sa zmenilo, tak som nevedel, čo so mnou bude. Bol som v tom, že moje zlaté časy sa vo firme končia. Avšak dlhší čas po zmene vedenia som bol vo firme vo vzducho-prázdne a tento čas som využil na 200% s mojim neoficiálnym šéfom Petrom B. a s Mirom D.. Vyvíjal som pre DATALAN rôzne menšie projektíky (PoC), ktoré bežia doteraz.

Total.js framework mi rástol, nápady pribúdali a ja som už nezvládal v DATALANe robiť 100% na projektoch a tak som chcel odísť, aby som som sa mohol 100% venovať len Total.js. Snažím sa byť féroví a nechcel som robiť na silu niečo, čo ma nebaví. A tak v Bratislave som o tom všetkom povedal novému generálnemu riaditeľovi Marekovi P. a ten mi povedal aby som neodchádzal, že nájdeme spoločné riešenie. Dohoda bola geniálna, 50% času vo firme môžem tráviť na svojich open-source veciach a 50% na projektoch, ktoré už bežali na Total.js. Až dnes si uvedomujem, že som bol asi jediný človek na Slovensku vo väčšej IT firme, ktorý mal takúto výhodu. Marek ďakujem.

Svoj čas som znova využil na 200% a poriadne som to z úročil, pričom Total.js platforma nenormálne narástla. S kolegami sa mi podarilo použiť Total.js platformu aj do reálnych projektov, ktoré bežia v DATALANe doteraz. Avšak každý dobre vie, že každý nový nasadený projekt = nové starosti. Takže mojim problémom už boli stále sa rozrastajúce projekty v DATALANe a hlavne veľmi rozrastarajúca sa Total.js platforma. Začalo toho byť masakrálne veľa a musel som sa rozhodnúť čo bude. Našťastie noví ľudia v DATALANe mi pomohli veľmi rýchlo rozhodnúť sa. Vedenie začalo rozoberať, čo robím a koľko projektov beží pod Total.js, aby sa rozhodlo nejaké smerovanie firmy, či sa bude officiálne používať Total.js platforma v rámci firmy alebo nie. Po dlhodých a vyčerpávajúcich diskusiách, kde proti mne bolo viac ako 8 ľudí z rôznych divízii, tak prišli k rozhodnutiu, že Total.js platforma je one-man show a že nemá perspektívu vo firme. Chápal som a rešpektoval som ich obavy, hoci žiadny dôvod na obavy nebol a verím, že ani nebude. Total.js vyvíjam už viac ako 6 rokov a nemienim s tým prestať, pretože ma to nenormálne baví.

Prekvapujúce je hlavne to, že hlavné vedenie v DATALANe chcelo používať Total.js Platform (aspoň taký som mal pocit z rozhovorov a z ich úsilia), ale team leaders na divíziach boli vyslovenene proti.

Skvelé skúsenosti

Vďaka firme DATALAN som mal možnosť pracovať na rôznych a hlavne na špecifických komerčných projektoch. Vďaka DATALANu sa mi podarilo robiť na niekoľkých finančných projektoch, na rôznych webových aplikáciach, na klasických web stránkach a mal som možnosť pričuchnúť aj k Internet of Things (IoT). Skúsenosti a kontakty sú moja najväčšia hodnota, ktorú si z firmy odnášam a za to nesmierne ďakujem!

Moje smerovanie

Moje smerovanie je jasné --> Total.js Platform a tvorba z väčšej miery hlavne open-source projektov, ktoré sa budú používať po celom svete. O mojom smerovaním prinesiem samostatný blog post, kde Vám predstavím firmu, ľudí a hlavne produkty, ktoré robíme.

Záver

Týmto blogom som chcel zhrnúť iba moje pôsobenie vo firme DATALAN a hlavne aspoň takto poďakujem starému vedeniu a novému vedeniu, že mi dali možnosť realizovať sa. Ďakujem všetkým ľuďom čo vo mňa verili a pri mne stáli v dobrom i v zlom. Pokiaľ mi bude pamäť slúžiť, nikdy na to nezabudnem.