Peter Širka
Peter Širka

Osobný blog programátora a IT nadšenca.

Recenzia drona DJI FPV

Recenzia DJI FPV

Obsah:


Mal som veľké obavy kúpiť si dron DJI FPV, pretože som mal strach z toho, ako bude lietať oproti DJI Avata. Keďže vlastním DJI Goggles Integra a DJI Remote Controller 2, tak som si drona kúpil samostatne. DJI FPV som si kupoval pre moju hlavnú oblubu a to lety v prírode. Na DJI FPV mám nalietaných niekoľko hodín a preferujem ho na lety v prírode.

DJI FPV

Všeobecné informácie

DJI FPV je skvelý dron, ktorý však nie je obľúbený v "custom" FPV komunite, pretože je pre nich extrémne krehký, lieta na hovno a podľa niektorých je aj drahý. Dron je oveľa výkonnejší oproti DJI Avate, je ako formula. Jeho maximálna rýchlosť je 140 km/h a priemerne lietam cez 90 km/h. Dron letí stabilne, avšak má svoje neduhy, dosť pláva pri ostrých zátačkách. Tento dron budete buď milovať alebo nenávidieť, a ja ho milujem.

Dron má vlastné chladenie, takže sem tam je počuť ventilátor (predpokladám, že FPV digital system nepodporuje low power state). Páči sa mi, že na drone sa dajú zložiť vrtule jednoducho a veľmi rýchlo (toto veľmi oceňujem, skvelý nápad).

DJI FPV vrtuľa

Doporučujem prečítať recenziu na DJI Avata, pretože DJI FPV má podobnú funkčnosť/softvér.

Na čo nikdy nezabudnete pri DJI FPV, tak je jeho štartovací zvuk. Po spustení dá všetkým na okolo vedieť, na koho si treba dávať pozor.


Porovnanie veľkostí Helion 10 vs DJI Avata vs DJI FPV:

DJI FPV vs DJI Avata vs Helion 10

Kamera

DJI FPV obsahuje 4K kameru (DJI Digital FPV System), ale obraz je vo výsledku (aspoň pre mňa) hrozný. Ako viete nahrať aj pekné zábery, ale tak či tak pre lepšie zábery si mountnete externú akčnú kameru napr. GoPro. Ak by som mal kameru porovnať s DJI Avata, ktorá používa DJI O3 Air unit, tak obraz z DJI Avata je oveľa lepší (nebe a dudy). Medzi plus DJI FPV kamery dávam to, že nahráva zvuk - toto DJI Avata nevie. Ja osobne používam externú kameru GoPro 11 mini, ktorá váži 139g a je to cítiť na výkone. Ak sa pýtate, či ide robiť s GoPro akrobaciu, tak áno, ale je to cítiť. S GoPro kamerou je DJI FPV ako 50 ročný chlap na futbalovom ihrisku a zodpovedá tomu aj výdrž baterky.

Porovnanie kamery DJI FPV vs DJI Avata (od 35 sekundy):

DJI FPV s GoPro 11 mini

Zabudol som dať ND filter na GoPro:

Odolnosť drona

Nebudeme si klamať, dron je krehký. Ak dron padne vo vyššej rýchlosti, tak bude na kašu. Materiál je čistý plast, nie je šanca, že to vydrží väčší pád. Na YouTube som videl X videí, ako boli DJI FPV na šrot, proste zakaždým boli otrhnuté ramená. Ja som si kúpil ochranné výstuže na ramená, ktoré by mali ako tak udržať dron v celku a pri menších pádoch to extrémne pomahá. Zatiaľ som s týmto dronom nehavaroval, lietam s ním opatrne a neriskujem - na to mám DJI Avatu. Nedoporučujem kupovať DJI FPV dron, ak chcete lietať čistý freestyle.

Ovládanie

DJI FPV dron je v podstate lietajúci iPhone. Dron spárujete s okuliarmi, controllerom a všetko funguje ako má. Nič nemusíte nastavovať. Proste všetko funguje dokonale a stabilne.

Dron DJI FPV ovládam cez DJI Remote Controller 2 a lietam iba na manuál/acro móde. Je to veľká zábava, proste vietor vo vlasoch. Nedoporučujem používať DJI Motion Controller na ovládanie DJI FPV, to musí byť za trest.

Výdrž batérie

Keďže lietam iba na manuál/acro móde, tak baterka mi nevydrží viac ako 5 minút s GoPro kamerou. Práve kvôli výdrži som si kúpil long range dron Helion 10, ktorého baterka (8000 mAh) váži 900g - skoro ako dva DJI FPV drony dohromady.

Avšak čas letu je postačujúci na krátke lety a robenie dych vyrážajúcich záberov. Vlastním 3 baterky a zatiaľ mi vždy stačili. Totiž, ak budete letieť primerkou 90 km/h, tak okruh 3 km okolo seba máte z mapovaný hneď.

Jedna baterka sa nabíja minimálne hodinu.

Dosah drona

Dosah drona je lepší ako na DJI Avate. A ak DJI Goggles majú FCC hack + ak si hacknete drona, tak viete lietať do tých 4 km. S funkciu RTH (return to home) sa nemusíte úplne obávať, že prídete o drona. Ja to nemám ešte odskúšané, pretože s dronom neriskujem.

DJI Care pre DJI FPV

Určite doporučujem kúpiť na rok. Na 2 roky je to už zbytočné a extrémne drahé. Na DJI Avate je lacnejší DJI Care, pretože tá je oveľa odolnejšia a pomalšia ako DJI FPV.

POZOR:
Ak použijete GoPro kameru alebo hacknete drona, tak DJI Care sa Vám nebude dať uplatniť po poškodení drona.

Dobré vedieť

  • v DJI FPV je možné zmeniť LED svietenie
  • má veľmi podobné funkcie ako DJI Avata
  • na prevoz drona používam tento batoh
  • okrem výstuže na ramená a GoPro mountu Vám nič iné nebude na drona treba
  • pred kúpením drona si najprv pozrite inzeráty, či ho niekto nepredáva za lepšiu cenu

Pre koho odporúčam tohto drona?

Ak na DJI Avate lietate iba na manuál/acro móde, tak ovládanie tohto drona si okamžite zamilujete. Ak chcete lietať čistý FPV free style, tak zabudnite na DJI FPV. Ak chcete lietať hory, lúky, robiť diving popri skalách ako ja, tak tento dron je pre Vás ako stvorený. Však posúďte sami (toto nie sú moje záznamy):

Legislatíva