Peter Širka
Peter Širka

Osobný blog programátora a IT nadšenca.

Bezplatné UI komponenty pre web

Bezplatné UI komponenty pre web

Pred niekoľkými rokmi sa mi podarilo vytvoriť v celku veľmi dobrú a hlavne jednoduchú knižnicu jQuery.Bindings, no a potom prišiel Angular.js s jeho direktívami, ktoré sa mi veľmi zapáčili. Lenže fungovanie Angularu a aj jeho smerovanie mi začali prekážať, tak som sa rozhodol, že si napíšem vlastnú knižnicu, ktorá bude mať podobnú funkčnosť ako direktívy z Angular.js. Vedel som presne čo chcem robiť, vedel som presne ako to má fungovať a nakoniec sa mi to podarilo urobiť - vznikla jedna skvelá knižnica menom jComponent.

jComponent

Knižnicu nebolo vôbec ľahké vytvoriť a po 2 rokoch si dovolím tvrdiť, že je stabilná a funkčná. Hlavná myšlienka knižnice je: vytvárať znovupoužiteľné komponenty. Knižnica potrebuje len jednu závislosť a to je jQuery. jQuery knižnica je použitá len kvôli selectorom, eventom a animáciam.

Zdrojový kód + dokumentácia: jComponent na GitHube

Výhody

  • two way data binding
  • obsahuje všetko čo potrebujete k vývoju webových aplikácií
  • má 63 kB bez GZIP kompresie
  • na vývoj stačí iba obyčajný textový editor a webový prehliadač
  • prehľadná deklarácia komponentov
  • do jComponent viete obaliť skoro všetky jQuery pluginy

Funkčnosť

Knižnica jComponent obsahuje 3x knižnice:


Knižnicu jComponent sponíman len okrajovo, aby bolo jasné v čom sú napísané skoro všetky UI komponenty.

Componentator.com

Teraz sa dostávam k jadru celého blogu. Na adrese www.componentator.com nájdete množstvo vytvorených komponentov pre jComponent. Tieto komponenty sú pod MIT licenciou a môžete ich bezplatne, bez akýchkoľvek obmedzení používať.

Vyhľadávač UI komponentov: www.componentator.com

Komponenty

Napísal som ich dosť, napríklad: textbox, dropdownlist, checkbox, checkbox dropdownlist, autocomplete (našepkávač), radiobutton, kalendár, sticker, slider, notifikácie, atď., atď..

Komponenty budú do budúcna určite pribúdať.

Výhody


Všetky UI komponenty používam osobne denno-denne a dokonca si môžete stiahnúť aj hotové open-source projekty pre Node.js platformu (napr. Eshop + CMS, HelpDesk, atď.) s jComponent komponentami na stránke: www.totaljs.com.